Zoeken in deze blog

maandag 24 september 2012

Frenemies: Hoe deal je ermee?

Je kent ze vast wel; frenemies. Vriendinnen die je vriendin, maar toch ook je vijand zijn. Als jij haar vertelt dat je die ene jongen wel ziet zitten, staat zij even later met haar wimpers te knipperen en haar lippen te tuiten a la Angelina Jolie als jij net met 'm aan het praten bent. Jij staat altijd voor haar klaar, maar als jij haar nodig hebt is ze nergens te bekennen. Superirritant natuurlijk. Maar hoe ga je nou om met zo'n frenemy?1. Weet een zogeheten 'frenemy' te herkennen. Een frenemy; 

  • Maakt lullige opmerkingen op het moment dat jou iets goeds overkomt. Ze gunnen je niks en laten dat ook overduidelijk merken.
  • Ze roddelen over je.
  • Ze profiteren vaak van je. Als jij naar een leuk feestje gaat, nodigen ze zichzelf uit of als jij iets duurs hebt gekregen willen ze het snel lenen om het -meestal- 'vergeten' terug te geven.
  • Ze geven dubbelzijdige complimentjes. 'Oh, dat shirt heb ik ook! Het staat jou zooo anders..' of 'Vind je hém knap? Ik vind hem niet zo aantrekkelijk maar ik denk maar dat jij op dat soort jongens valt..' 'Ben je nu pas begonnen met leren? Ik ben drie weken geleden al begonnen..' Op het eerste gezicht klinkt het complimentje in vermomming onschuldig, maar als je er even over nadenkt blijkt het toch heel gemeen te zijn. 
2. Hoe dump je de frenemy?

Neem als eerste even een stap achteruit en bekijk de situatie. Is jouw vriendin echt een frenemy, of is ze gewoon een flapuit en bedoelt ze het niet zo? Is ze echt een frenemy, bedenk dan of je wel vriendinnen met iemand zoals zij wil zijn. Als ze een keer een opmerking maakt zoals 'Je presentatie ging niet zo goed he, rot voor je' terwijl jij vond dat je het juist goed deed, is het tijd om haar aan te spreken. Confronteer haar door te zeggen; 'Nou, ik vond dat het juist wel goed ging! Waarom zeg je dat, het was vast niet onaardig bedoeld toch?' Zo laat je haar zien dat je zelfvertrouwen hebt en dat je niet van zulke opmerkingen gediend bent, op een toch aardige manier. 

3. Ben jij een frenemy? 

Lees je dit artikel en herken je deze acties in jezelf? Doe dan deze test om te kijken of je ook een frenemy bent. Bedenk bij jezelf waarom je deze acties doet en of je wel vriendinnen wil zijn met degenen waarbij je het doet. 

Breken met een vriendin is altijd moeilijk. Maar soms is het het beste om te doen, omdat je zo'n iemand gewoon niet in je leven wil hebben. Je vriendinnen maken je tot wie je bent en het is belangrijk dat je mensen in je leven hebt die je ook in je leven wil hebben.

Liefs,

Eva

1 opmerking: